پرش به محتوا

سیف‌الله معظمی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
سیف‌الله معظمی
سیف الله معظمی
وزیر پست و تلگراف و تلفن ایران
دوره مسئولیت
۴ امرداد ۱۳۳۱ – ۲۸ مرداد ۱۳۳۲
پادشاهمحمدرضا پهلوی
نخست‌وزیرمحمد مصدق
پس ازغلامحسین صدیقی
اطلاعات شخصی
زاده۹ دی ۱۲۹۰
گلپایگان، ایران
درگذشته۲۹ بهمن ۱۳۴۷
تهران، ایران
ملیت ایران
حزب سیاسیحزب ایران ، جبهه ملی ایران
همسر(ان)پریوش خانم صالح
روابطجعفر شریف امامی (شوهر خواهر)
عبدالله معظمی (برادر)
فرزندانمحمد معظمی، محسن معظمی
محل تحصیلمهندس نفت
پیشهسیاستمدار

سیف‌الله معظمی (۱۲۹۰ گلپایگان–۱۳۴۷ تهران) وزیر پست و تلگراف و تلفن در دولت ملی دکتر محمد مصدق بود و در حزب ایران فعالیت می‌کرد.

خانواده و تحصیلات

[ویرایش]

سیف‌الله معظمی فرزند سرتیپ محمدخان معظم‌السلطان و برادر عبدالله معظمی ریاست مجلس دوره هفدهم بود.معظمی پس از پایان دوره تحصیلات متوسطه در ایران به انگلستان رفت و در رشته مهندسی نفت از دانشگاه بیرمنگهام فارغ‌التحصیل شد.

فعالیت‌های اداری و سیاسی

[ویرایش]

معظمی ابتدا به شرکت نفت و سپس به وزارت پیشه و هنر رفت. بعد از مدتی به ریاست کارخانجات قند انتخاب شد. سپس با عنوان مدیر کل امور بازرگانی به بانک صنعتی و معدنی ایران رفت. در وزارت پیشه و هنر (صنایع و معادن) کابینه قوام در سال ۱۳۲۵ مدیر کل فنی بود. با تأسیس سازمان برنامه و بودجه به انتخاب مجلس شورای ملی در هفتم اردیبهشت ۱۳۲۹ به عضویت هیئت نظارت بر این سازمان برگزیده شد.

دکتر مصدق در کابینه دوم خود او را به وزارت پست و تلگراف و تلگراف منصوب کرد. او پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به مدت سیزده ماه زندانی شد[۱] و بعد از زندان دیگر در کارهای دولتی مشارکت نداشت.

معظمی در ۲۹ بهمن سال ۱۳۴۷ در تهران فوت کرد.[۲] او از جمله افرادی بود که در روز کودتا به همراه مصدق و سایر اعضای همراهش بسر برد دکتر مصدق در شب ۲۸ مرداد و روز قبل از معرفی خود به مقامات کودتا در منزل مادر مهندس معظمی بود. جعفر شریف امامی شوهر خواهر و عبدالله معظمی ریاست مجلس هفدهم برادر سیف‌الله معظمی هستند.[۳]


منابع

[ویرایش]
  1. «آمار و مشخصات متهمین وقایع 25 ـ 28 مرداد ۱۳۳۲(بخش سوم)». بایگانی‌شده از اصلی در ۲۹ مارس ۲۰۱۷. دریافت‌شده در ۲۹ مارس ۲۰۱۷.
  2. شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد سوم)
  3. زندگی سیاسی سپهبد فضل‌الله زاهدی ص۱۸۹- انتشارات گلدیس -جعفر مهدی‌نیا-۱۳۷۸